top of page

Kenniscentrum

Veelgestelde vragen
  • Waar plaats je een thuis accu?
    Een veel gestelde vraag bij thuisbatterijen is waar je ze moet plaatsen. De ideale locatie voor een thuisaccu is meestal een goed geventileerde ruimte, bij voorkeur binnen, zoals een garage, kelder of technische ruimte. Dit minimaliseert blootstelling aan extreme temperaturen en bevordert de levensduur van de batterij. Het moet ook dicht bij je zonnepanelen en het elektriciteitsnet worden geplaatst voor efficiënte energieopslag en distributie.
  • Kan een thuisbatterij buiten geplaatst worden?
    Hoewel de meeste thuisbatterijen ontworpen zijn voor binnengebruik, zijn er speciale modellen beschikbaar die geschikt zijn voor buitengebruik. Deze buitencapabele batterijen zijn doorgaans robuuster en weerbestendig, zodat ze in de tuin of op een beschutte buitenplaats kunnen worden geïnstalleerd. Zorg ervoor dat je het juiste model kiest op basis van je behoeften en de omgevingsomstandigheden.
  • Is een thuisbatterij veilig?
    Ja, thuisbatterijen zijn over het algemeen veilig zolang ze correct worden geïnstalleerd en onderhouden. Ze zijn uitgerust met veiligheidsvoorzieningen zoals overbelastingsbeveiliging en temperatuurcontrole om risico's te minimaliseren. Het is echter belangrijk om professionele installatie te laten uitvoeren en de instructies van de fabrikant op te volgen. Bij juist gebruik dragen thuisbatterijen bij aan de stabiliteit van je elektriciteitsnet.
  • Hoe lang kan je stroom opslaan in een thuisbatterij?
    De opslagduur van een thuisbatterij hangt af van de capaciteit en het energieverbruik. Een 10 kWh thuisbatterij kan bijvoorbeeld 10 kWh aan elektriciteit opslaan. Als je gemiddeld 5 kWh per dag verbruikt, zou de batterij ongeveer 2 dagen meegaan. Dit kan langer zijn als je minder verbruikt of korter als je meer verbruikt. Het is belangrijk om de opslagcapaciteit af te stemmen op je behoeften.
  • Wat kost een thuisbatterij van 10 kWh?
    De kosten van een thuisbatterij van 10 kWh variëren afhankelijk van het merk, model en de bijbehorende installatiekosten. Gemiddeld liggen de prijzen in Nederland tussen de € 5.000 en € 8.000. Het is raadzaam om offertes te vergelijken en te overwegen hoeveel je op lange termijn kunt besparen op energiekosten voordat je een thuisbatterij aanschaft.
  • Is het slim om een thuisbatterij te plaatsen?
    Het plaatsen van een thuisbatterij kan slim zijn, vooral als je veel zonne-energie opwekt of te maken hebt met variabele energietarieven. Het stelt je in staat om je zelfopgewekte energie op te slaan voor gebruik tijdens piekuren of 's nachts, waardoor je energierekening kan dalen en je bijdraagt aan een groenere planeet. Ook is het mogelijk om te gaan handelen met energie op het elektriciteitsnet. Dit kan ervoor zorgen dat je nog meer gaat besparen op je energierekening.
  • Hoe werkt een thuisbatterij in de winter?
    Thuisbatterijen kunnen in de winter nog steeds goed functioneren. Zo kunnen ze op de goedkope momenten de accu gaan laden. Dit in combinatie met een dynamisch stroomcontract kan ervoor zorgen dat je altijd goedkope stroom inkoopt en daardoor veel geld kan besparen op je energierekening.
  • Wat doe ik als mijn thuisbatterij leeg is?
    Als je thuisbatterij leeg is, schakelt je systeem normaal gesproken automatisch over naar het elektriciteitsnet, zodat je altijd van stroom bent voorzien. Als je regelmatig merkt dat de batterij leeg raakt, overweeg dan om je energiebeheerstrategie aan te passen of extra opslagcapaciteit toe te voegen om aan je behoeften te voldoen.
bottom of page